ASAS KESELAMATAN WORDPRESS

UPGRADE TO NVMe CLOUD

Dear customers. Pakar Hosting will migrate all of cPanel accounts from ssd to NVMe based on cloud hardware. By make this migration is definitely will provide better services in line with our mission always to be better. What's new? Old New Disk ssd NVMe Hardware Standard/Classic Cloud Memory per cPanel account 512Mb 2Gb Write speed […]

CARA MEMINDAHKAN WORDPRESS

Perkhidmatan Pakar Hosting mempunyai sokongan untuk laman web yang dibangunkan menggunakan WordPress, Joomla, Opencart, Magento dan lain-lain. Ianya boleh dibina secara manual dan atau secara otomatik menggunakan Softaculous. Terdapat pelbagai sebab untuk dijadikan alasan mengapa memilih perkhidmatan Pakar Hosting, antara lain ialah harga yang murah dan sokongan yang baik. Dibawah ini ialah panduan memindahkan WordPress […]

ASAS KESELAMATAN WORDPRESS

WordPress diyakini memiliki keupayaan yang baik dari segi kelajuan, keselamatan, reka bentuk dan mesra pengguna. Kemudahan pemalam memberi kelebihan berbanding dengan cms lain. Rating bagi laman web WordPress bila diuruskan dengan baik adalah 9 dari persepuluh, jumlah yang baik. Akan tetapi rating akan jatuh kepada 3 - 4 apabila laman web tidak diuruskan dengan baik.

Skrip WordPress bersifat sumber terbuka (open source) dimana menjadi peluang kepada pemaju pihak ke-3 membuat skrip yang berkaitan dengan WordPress (pemalam dan tema), sehingga kini terdapat puluhan ribu tema dan pemalam yang dibangunkan diluar pasukan WordPress.

WordPress akan terbitkan versi pada satu masa yang ditetapkan, bagi mengelak pepijat (bug) tema dan pemalam perlu bersesuaian dengan versi terkini WordPress. Perkara ini perlu diambil berat oleh punguna (pentadbir) agar memilih tema dan pemalam dari pemaju yang bertauliah dan mengemaskini skrip keluaran mereka untuk disesuaikan dengan WordPress versi terkini.

Masalah yang biasanya terjadi pada WordPress, tema dan pemalam yang tidak dikemaskini;.

 • Menggunakan sumber kuasa (CPU,RAM) lebih banyak
 • Menjadikan masa memuat web lebih lambat pada pelayar
 • Memaparkan mesej kesilapan pada web
 • Spam

Kewujudan pepijat akan mengundang penggodam mencari celah untuk memasuki akaun hosting menerusi skrip, padah apabila penggodam berjaya merosakkan skrip dan pangkalan data.

MENAIK TARAF ASAS KESELAMATAN

Elak menggunakan admin sebagai nama pengguna.

Kami syorkan menggunakan perkataan unik sebagai nama pengguna contoh; Pk HOstiNg386, dan kata laluan contoh; $5TcqLsRzSECur3.

Elak menggunakan id yang sama pada nama pangkalan data dan pengguna, rujukan >.

Menamakan semula laman pentadbiran dan log masuk.

Kaedah ini boleh dibuat dengan edit fail wp-config.php dan fail .htaaccess, cara yang mudah menggunakan plugin.

Pautan lalai:
https://ahmad.tld/wp-login.php
https://muhammad.tld/wp-admin

Selepas penamaan semula:
https://ahmadataumuhammad.tld/s3cu4e

Pemalam keselamatan.

Pasang pemalam berasaskan pada kesemalatan bagi mengurangi jumlah bot spam dan sekatan ke kod tertentu. Pemalam keselamatan sangat diperlukan, disyorkan satu pemalam keselamatan sahaja dalam satu laman web untuk elak fungsi yang tumpang tindih apabila memasang lebih dari satu.

Menukar kebenaran fail.

Dalam bebarapa kes diyorkan menukar kebenaran pada fail .htaccess dan wp-config.php untuk sekat pengubahsuaian. Rujukan >.

ASAS KESELAMATAN WORDPRESS WEB HOSTING MALAYSIA
Asas Keselamatan WordPress

HOSTING REVIEWS

 • They didn’t asked for my testimonial, but i giving one of my free will. I have been impressed with their level of service from day 1. They have been very helpful, very-very helpful indeed. I have other domain hosted somewhere but here is the best service provider for web and domain hosting based on their level of support. Keep up the great work..
  - SUZEARITZ SUHIMI
 • Termasuk ini dah 5 domain saya registerkan disini. Amat berpuas hati dengan perkhidmatan yang begitu cekap dan pantas oleh tenaga-tenaga yang berkemahiran. Teruskan perkhidmatan terbaik anda. Kekalkan momentum ini dan teruskan memberi perkhidmatan terbaik. ANDA SEMUA TERBAIK!!!...
  - AZRIB, WEB DESIGNER
 • Perkhidmatan yang sangat terbaik. Sy begitu berpuas hati dgn apa yang saya lalui bersama hosting rajwali. Website saya lancar, secure dan yg penting, harga pun berbaloi utk memiliki website sendiri. Terima kasih…
  - RAZALI
 • Service sangat terbaik. cepat dan tangkas apabila melaporkan kerosakan mengenai hosting blog. Harga sangat murah berbanding tempat lain di Malaysia.
  - KHAIRIL MAZRI, BLOGGER
 • Dah lama sangat menggunakan perkhidmatan Hosting Rajawali… tak ingat berapa lama,,,,,, 5tahun atau lebih. memang terbaik!!…. …..
  - FIEY S
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram