CARA DAFTAR DOMAIN

UPGRADE TO NVMe CLOUD

Dear customers. Pakar Hosting will migrate all of cPanel accounts from ssd to NVMe based on cloud hardware. By make this migration is definitely will provide better services in line with our mission always to be better. What's new? Old New Disk ssd NVMe Hardware Standard/Classic Cloud Memory per cPanel account 512Mb 2Gb Write speed […]

CARA MEMINDAHKAN WORDPRESS

Perkhidmatan Pakar Hosting mempunyai sokongan untuk laman web yang dibangunkan menggunakan WordPress, Joomla, Opencart, Magento dan lain-lain. Ianya boleh dibina secara manual dan atau secara otomatik menggunakan Softaculous. Terdapat pelbagai sebab untuk dijadikan alasan mengapa memilih perkhidmatan Pakar Hosting, antara lain ialah harga yang murah dan sokongan yang baik. Dibawah ini ialah panduan memindahkan WordPress […]

CARA DAFTAR DOMAIN

Pakar Hosting Malaysia membekalkan lebih dari 200 lanjutan nama domain termasuk gTLD, ccTLD dan sTLD. Generick/gTLD adalah kumpulan lanjutan nama domain yang diuruskan oleh IANA (sebuah lembaga yang menyelia peruntukan IP sejagat) terdiri daripada .asia, .biz, .cat, .com, .info, .mil, .name, .net, org, .pro, .edu dan lain-lain.

Sponsored/sTLD adalah kumpulan lanjutan nama domain yang mempunyai penaja dan diuruskan oleh IANA. Contoh .aero ditaja oleh SITA (syarikat pemaju alat komunikasi penerbangan), .asia ditaja oleh DotAsia organization, .jobs ditaja oleh SHRM .museum ditaja oleh MuseDoma dan lain-lain.

Country-code/ccTLD adalah kumpulan lanjutan nama domain mewakili nama negara, contoh .bn untuk Brunei, .ca untuk Canada, .cc untuk Cocos, .de untuk Jerman, .hk untuk hongkong, .id untuk Indonesia, .kr untuk Korea, .my untuk Malaysia, .sg untuk Singapura dan lain-lain.

CARA DAFTAR DOMAIN PAKAR HOSTING

1.Langkah awal;.

Buat senarai nama domain pilihan yang merujuk pada perniagaan, penjenamaan atau kriteria lain.

2.Buat carian nama domain;.

CARA DAFTAR DOMAIN DOMAIN MALAYSIA
Carian nama domain

Isi borang dengan nama domain dan klik butang carian, jika domain tersebut telah terdaftar oleh pihak lain status carian ialah tidak ada (Unavailable), beri tanda sebelum meneruskan butang pembelian jika status yang dipaparkan ialah boleh didapati.

3.Fungsi tambahan;.

Beri tanda fungsi tambahan domain, DNS ialah sebuah sistem untuk mencipta rekod domain membolehkan domain mewakili mana-mana pelayan. Jika ingin membeli domain untuk blogspot/tumblr yang mana pelayan tersebut tidak membekalkan dns maka ia perlu ditambahkan.

Fungsi tambahan penghantaran e-mel membenarkan pengguna buat redirect mel ke satu e-mel lain.

Fungsi tambahan ID protection akan menyulitkan data dan tidak mendedahkan pembeli/pentadbir pada jalur lebar.

Masukkan senarai nama pelayan jika domain yang didaftar akan diurus pada pelayan luar.

4.Pembelian;.

Semak pembelian samada ianya menepati atau perlu ubahsuai. Masukkan kod promo, pilih butang teruskan pembelian untuk buat pembelian lain-lain. Langkah seterusnya pilih butang Checkout, buat akaun atau log-masuk akaun sedia ada.

5.Pembayaran dan pengaktifan.

Lengkapkan pembelian untuk menjana bil, buat pembayaran dan buat pengesahan menggunakan tiket. Domain akan aktif dalam masa 1-2 minit atau paling lama 2 hari selapas pembayaran disahkan.

HOSTING REVIEWS

 • They didn’t asked for my testimonial, but i giving one of my free will. I have been impressed with their level of service from day 1. They have been very helpful, very-very helpful indeed. I have other domain hosted somewhere but here is the best service provider for web and domain hosting based on their level of support. Keep up the great work..
  - SUZEARITZ SUHIMI
 • Termasuk ini dah 5 domain saya registerkan disini. Amat berpuas hati dengan perkhidmatan yang begitu cekap dan pantas oleh tenaga-tenaga yang berkemahiran. Teruskan perkhidmatan terbaik anda. Kekalkan momentum ini dan teruskan memberi perkhidmatan terbaik. ANDA SEMUA TERBAIK!!!...
  - AZRIB, WEB DESIGNER
 • Perkhidmatan yang sangat terbaik. Sy begitu berpuas hati dgn apa yang saya lalui bersama hosting rajwali. Website saya lancar, secure dan yg penting, harga pun berbaloi utk memiliki website sendiri. Terima kasih…
  - RAZALI
 • Service sangat terbaik. cepat dan tangkas apabila melaporkan kerosakan mengenai hosting blog. Harga sangat murah berbanding tempat lain di Malaysia.
  - KHAIRIL MAZRI, BLOGGER
 • Dah lama sangat menggunakan perkhidmatan Hosting Rajawali… tak ingat berapa lama,,,,,, 5tahun atau lebih. memang terbaik!!…. …..
  - FIEY S
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram