CARA PASANG DOMAIN BLOGSPOT

UPGRADE TO NVMe CLOUD

Dear customers. Pakar Hosting will migrate all of cPanel accounts from ssd to NVMe based on cloud hardware. By make this migration is definitely will provide better services in line with our mission always to be better. What's new? Old New Disk ssd NVMe Hardware Standard/Classic Cloud Memory per cPanel account 512Mb 2Gb Write speed […]

CARA MEMINDAHKAN WORDPRESS

Perkhidmatan Pakar Hosting mempunyai sokongan untuk laman web yang dibangunkan menggunakan WordPress, Joomla, Opencart, Magento dan lain-lain. Ianya boleh dibina secara manual dan atau secara otomatik menggunakan Softaculous. Terdapat pelbagai sebab untuk dijadikan alasan mengapa memilih perkhidmatan Pakar Hosting, antara lain ialah harga yang murah dan sokongan yang baik. Dibawah ini ialah panduan memindahkan WordPress […]

CARA PASANG DOMAIN BLOGSPOT

Google LLC (pemaju blogger) membenarkan penggunanya menukar subdomain blogspot.com dengan domain peribadi selain membeli terus daripada Google. Pakar Hosting Malaysia menawarkan lebih dari 200 nama domain lanjutan termasuk domain .com, .net, .org, .red, .blue, .store dan lain-lain.

Masa pengaktifan domain adalah 1 sehingga 3 minit selepas disahkanya pembayaran dan memiliki ciri-ciri perlindungan ID, pengurus dns, penamaan pelayan, dan mel forwarder. Dibawah adalah cara pasang domain menggantikan subdomain blogspot.com. Sila buka tiket sekiranya memerlukan sebarang bantuan pemasangan.

1.Langkah awal.

Buat pembelian domain sepertimana panduan ini, sila tambah fungsi dns pada pembelian.

2.Buat rekod dns.

Log-masuk akaun pilih menu => domain => domain saya. Seterusnya pilih nama domain pada paparan table, pilih pengurusan dns.

Buat rekod sepertimana butiran ini;

Nama hos: @
Jenis: A
Alamat ip: 216.239.32.21

Ulang langkah tersebut 3 kali masing masing alamat ip menggunakan 216.239.34.21, 216.239.36.21 dan 216.239.38.21.

Buat rekod sepertimana butiran ini:

Nama hos = www
Jenis = CNAME
Alamat = ghs.google.com

3.Pasang domain.

Log-masuk akaun blogger pada tetingkap pelayar baru, pilih blog => tetapan => asas. Pilih + sediakan url pihak ketiga pada borang penerbitan. Masukkan nama domain contoh www.pakardns.com atau blog.pakardns.com sesuaikan dengan rekod cname yang telah dibuat dan simpan.

Pelayan blogger akan terbitkan kod pengesahan dns. Sila rujuk gambar dibawah.

CARA PASANG DOMAIN BLOGSPOT DOMAIN MALAYSIA
Kod pengesahan dns blogger

Buka semula pengurusan dns, buat rekod cname menggunakan kod pengesahan yang telah diterbitkan dan simpan. Contoh;.

Nama hos = xv4rog7d3tbg
Jenis = CNAME
Alamat = gv-6s4bz7xbzus6ga.dv.googlehosted.com

Sila tunggu dalam masa 1 sehingga 5 minit selepas itu simpan semula pemasangan domain pada blogger. Jika masih gagal ulang penyimpanan domain dalam masa 10 minit, sila buka tiket sekiranya tetapan tidak berjaya selepas menunggu selama 10 minit. Pihak kami akan buat semakan keatas tetapan tersebut.

4.Buat redirect domain.

Langkah terakhir ini adalah penting untuk elak paran 404 (error) pada domain utama selepas pemasangan berjaya. Edit domain yang telah dipasang, beri tanda redirect domain (contoh) pakardns.com kepada www.pakardns.com.

5.[Bonus panduan] Pengaktifan https.

Sila beri masa kepada pelayan Google untuk terbitkan sijil ssl keatas domain selama 24 jam. Aktifkan https dibawah borang pemasangan domain.

HOSTING REVIEWS

 • They didn’t asked for my testimonial, but i giving one of my free will. I have been impressed with their level of service from day 1. They have been very helpful, very-very helpful indeed. I have other domain hosted somewhere but here is the best service provider for web and domain hosting based on their level of support. Keep up the great work..
  - SUZEARITZ SUHIMI
 • Termasuk ini dah 5 domain saya registerkan disini. Amat berpuas hati dengan perkhidmatan yang begitu cekap dan pantas oleh tenaga-tenaga yang berkemahiran. Teruskan perkhidmatan terbaik anda. Kekalkan momentum ini dan teruskan memberi perkhidmatan terbaik. ANDA SEMUA TERBAIK!!!...
  - AZRIB, WEB DESIGNER
 • Perkhidmatan yang sangat terbaik. Sy begitu berpuas hati dgn apa yang saya lalui bersama hosting rajwali. Website saya lancar, secure dan yg penting, harga pun berbaloi utk memiliki website sendiri. Terima kasih…
  - RAZALI
 • Service sangat terbaik. cepat dan tangkas apabila melaporkan kerosakan mengenai hosting blog. Harga sangat murah berbanding tempat lain di Malaysia.
  - KHAIRIL MAZRI, BLOGGER
 • Dah lama sangat menggunakan perkhidmatan Hosting Rajawali… tak ingat berapa lama,,,,,, 5tahun atau lebih. memang terbaik!!…. …..
  - FIEY S
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram