SECURE SOCKET LAYER

UPGRADE TO NVMe CLOUD

Dear customers. Pakar Hosting will migrate all of cPanel accounts from ssd to NVMe based on cloud hardware. By make this migration is definitely will provide better services in line with our mission always to be better. What's new? Old New Disk ssd NVMe Hardware Standard/Classic Cloud Memory per cPanel account 512Mb 2Gb Write speed […]

CARA MEMINDAHKAN WORDPRESS

Perkhidmatan Pakar Hosting mempunyai sokongan untuk laman web yang dibangunkan menggunakan WordPress, Joomla, Opencart, Magento dan lain-lain. Ianya boleh dibina secara manual dan atau secara otomatik menggunakan Softaculous. Terdapat pelbagai sebab untuk dijadikan alasan mengapa memilih perkhidmatan Pakar Hosting, antara lain ialah harga yang murah dan sokongan yang baik. Dibawah ini ialah panduan memindahkan WordPress […]

SECURE SOCKET LAYER

SSL merujuk kepada Secure Socket Layer (dulunya dikenali dengan TLS, Transport Layer Security) adalah kaedah penyulitan protokol menggunakan sijil dimana data peribadi pengguna seperti kata laluan tidak terdedah ketika dihantar log masuk kepada pelayan.

Memasang sijil ssl pada pelayan membolehkan pengguna melayari laman web menerusi pautan https (hypertext transfer protocol secure).

SSL PERCUMA LET'S ENCRYPT

Perkhidmatan Pakar Hosting membekalkan ssl percuma Let's Encrypt dimana ia diterbitkan secara otomatik sebaik sahaja domain dan subdomain aktif tanpa menggunakan proxy pada dns seperti Cloudflare. Sila nyahaktif proxy untuk jana ssl secara otomatik sekiranya ingin menggunakan Cloudflare, ia disebabkan ssl direkodkan dengan ip pelayan ketika diterbitkan.

Sila log masuk web hosting, pilih SSL/TLS status. Pengguna boleh mengecualikan pautan daripada menjana ssl. Klik jalankan AutoSSL untuk menjana sijil baru atau memperbarui sijil yang telah tamat dan buat pemasangan secara otomatik.

Kosongkan cache pelayar web jika https masih belum aktif selepas menjana ssl.

CARA PASANG SSL BERBAYAR

Ssl percuma Let's Encrypt diterbitkan tanpa sebarang jaminan dari penerbit, manakala ssl berbayar diterbitkan dengan jaminan. Kadar jaminan berbeza pada jenama dan jenis ssl, secara amnya ada tiga jenis ssl.

Jenis pertama: Domain Validation, dimana penerbit hanya perlukan pengesahan dari pengguna menggunakan e-mel atau menggunakan dns.

Jenis kedua: Organization Validation.

Jenis ketiga: Extende Validation,

Penerbitan sijil OV ssl dan EV ssl melalui proses yang sama, pembeli dikehendaki menghantar maklumat syarikat atau pertubuhan yang disahkan dengan sijil berdaftar. Ssl yang diterbitkan mengandungi maklumat syarikat dan pertubuhan, ia menambah kadar tahap kepercayaan berbanding DV ssl.

EV ssl dikenali dengan istilah green bar yang mana awalnya memaparkan nama syarikat dan pertubuhan pada pautan sementara OV ssl hanya akan memaparkan nama syarikat dan pertubuhan apabila pengguna menerokai sijil ssl.

Tahapan ssl berbayar;.

1.Menjana csr.

Code Signing Request ialah kod yang dijana bagi memohon penerbitan ssl. Klik SSL/TLS selepas log masuk web hosting. Pilih csr dan isi borang.

2.Pembelian ssl.

Buat pembelian ssl dengan menghantar csr kepada penjual yang diteruskan kepada penerbit.

3.Pengesahan domain.

Penerbit akan hubungi pembeli untuk buat pengesahan. DV ssl perlu pengesahan menggunakan e-mel atau menggunakan dns domain yang didaftarkan. OV dan EV ssl perlu disahkan dengan sijil sokongan.

4.Penerbitan ssl.

Proses penerbitan DV ssl selalunya dalam 5 minit selepas pengesahan manakala OV dan DV ssl memerlukan masa 3 sehingga 7 hari. Penerbitan ssl dibuat dengan menghantar sijil ssl kepada pembeli.

5.Pemasangan ssl.

Klik SSL/TLS selepas log masuk web hosting, pilih sijil crt. Muat naik fail atau tampal kod crt yang dihantar oleh penerbit ssl dan simpan.

Kembali ke pengurus ssl, pilih pasang dan urus ssl laman web. Pilih domain dan borang akan terisi dengan data yang telah dihantar. Isi borang CA Bundle jika diperlukan, iaitu gabungan sijil yang dihantar oleh penerbit.

Simpan tetapan dan buat semakan keatas laman web pada pautan https.

SECURE SOCKET LAYER WEB HOSTING MALAYSIA
SSL

HOSTING REVIEWS

 • They didn’t asked for my testimonial, but i giving one of my free will. I have been impressed with their level of service from day 1. They have been very helpful, very-very helpful indeed. I have other domain hosted somewhere but here is the best service provider for web and domain hosting based on their level of support. Keep up the great work..
  - SUZEARITZ SUHIMI
 • Termasuk ini dah 5 domain saya registerkan disini. Amat berpuas hati dengan perkhidmatan yang begitu cekap dan pantas oleh tenaga-tenaga yang berkemahiran. Teruskan perkhidmatan terbaik anda. Kekalkan momentum ini dan teruskan memberi perkhidmatan terbaik. ANDA SEMUA TERBAIK!!!...
  - AZRIB, WEB DESIGNER
 • Perkhidmatan yang sangat terbaik. Sy begitu berpuas hati dgn apa yang saya lalui bersama hosting rajwali. Website saya lancar, secure dan yg penting, harga pun berbaloi utk memiliki website sendiri. Terima kasih…
  - RAZALI
 • Service sangat terbaik. cepat dan tangkas apabila melaporkan kerosakan mengenai hosting blog. Harga sangat murah berbanding tempat lain di Malaysia.
  - KHAIRIL MAZRI, BLOGGER
 • Dah lama sangat menggunakan perkhidmatan Hosting Rajawali… tak ingat berapa lama,,,,,, 5tahun atau lebih. memang terbaik!!…. …..
  - FIEY S
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram