URUS E-MEL MENGGUNAKAN PELANGGAN

UPGRADE TO NVMe CLOUD

Dear customers. Pakar Hosting will migrate all of cPanel accounts from ssd to NVMe based on cloud hardware. By make this migration is definitely will provide better services in line with our mission always to be better. What's new? Old New Disk ssd NVMe Hardware Standard/Classic Cloud Memory per cPanel account 512Mb 2Gb Write speed […]

CARA MEMINDAHKAN WORDPRESS

Perkhidmatan Pakar Hosting mempunyai sokongan untuk laman web yang dibangunkan menggunakan WordPress, Joomla, Opencart, Magento dan lain-lain. Ianya boleh dibina secara manual dan atau secara otomatik menggunakan Softaculous. Terdapat pelbagai sebab untuk dijadikan alasan mengapa memilih perkhidmatan Pakar Hosting, antara lain ialah harga yang murah dan sokongan yang baik. Dibawah ini ialah panduan memindahkan WordPress […]

URUS E-MEL MENGGUNAKAN PELANGGAN

Perkhidmatan Pakar Hosting mempunyai sokongan IMAP, POP3 dan SMTP dimana ianya adalah piawaian protokol pindahan mel elektronik (E-mel) dari satu pelayan (hosting) ke pelayan lain.

Pelanggan e-mel (email clients) ialah perisian yang direka memiliki keupaya'an memuat turun mel dari pelayan, membaca, membalas dan menghantar mel menerusi protokol piawaian tersebut.

Contoh perisian pelanggan e-mel;.

Microsoft Outlook

Mail Windows

Thunderbird

Gmail

dan lain-lain.

Kesemua pelanggan e-mel yang tersenarai dan yang tiada dalam senarai menggunakan tetapan asas sama iaitu konfigurasi pelayan mel menggunakan IMAP atau POP3 dan SMTP.

Simple Mail Transfer Protocol (Protokol Pindahan Mel Mudah) digunakan untuk menghantar mel sebagai pelayan keluar (Outgoing server).

Internet Message Access Protocol (Protokok Capaian Perutusan Internet) dan Post Office Protocol (Protokol Pejabat Pos) digunakan untuk mendapatkan mel sebagai pelayan masuk (Incoming server), antara IMAP dan POP terdapat perbezaan yang mana IMAP adalah protokol mengurus e-mel dari jauh (remotely), pelanggan e-mel tidak memuat turun mel untuk disimpan pada komputer. POP pula protokol yang menyalin mel dari pelayan untuk disimpan pada komputer.

KONFIGURASI PELANGGAN E-MEL

Dibawah adalah contoh teteapan untuk membolehkan perisian pelanggan e-mel mendapatkan, membalas dan menghantar mel.

SSL (DISYORKAN)

Ptotokol yang dimampatkan dan perlu aktifkan sijil ssl (https).

Nama pengguna: mel@ahmad.tld
Kata laluan: Gunakan kata laluan akaun e-mel.
Pelayan Masuk: mail.ahmad.tld
        IMAP Port: 993 POP3 Port: 995
Pelayan Keluar: mail.ahmad.tld
        SMTP Port: 465
IMAP, POP3, dan SMTP requires authentication.

BUKAN SSL

Protokol yang tidak dimampatkan (http), boleh diguna walaupun ssl telah aktif.

Nama pengguna: mel@ahmad.tld
Kata laluan: Gunakan kata laluan akaun e-mel.
Pelayan Masuk: mail.ahmad.tld
        IMAP Port: 143 POP3 Port: 110
Pelayan Keluar: mail.ahmad.tld
        SMTP Port: 587
IMAP, POP3, dan SMTP requires authentication.

HOSTING REVIEWS

 • They didn’t asked for my testimonial, but i giving one of my free will. I have been impressed with their level of service from day 1. They have been very helpful, very-very helpful indeed. I have other domain hosted somewhere but here is the best service provider for web and domain hosting based on their level of support. Keep up the great work..
  - SUZEARITZ SUHIMI
 • Termasuk ini dah 5 domain saya registerkan disini. Amat berpuas hati dengan perkhidmatan yang begitu cekap dan pantas oleh tenaga-tenaga yang berkemahiran. Teruskan perkhidmatan terbaik anda. Kekalkan momentum ini dan teruskan memberi perkhidmatan terbaik. ANDA SEMUA TERBAIK!!!...
  - AZRIB, WEB DESIGNER
 • Perkhidmatan yang sangat terbaik. Sy begitu berpuas hati dgn apa yang saya lalui bersama hosting rajwali. Website saya lancar, secure dan yg penting, harga pun berbaloi utk memiliki website sendiri. Terima kasih…
  - RAZALI
 • Service sangat terbaik. cepat dan tangkas apabila melaporkan kerosakan mengenai hosting blog. Harga sangat murah berbanding tempat lain di Malaysia.
  - KHAIRIL MAZRI, BLOGGER
 • Dah lama sangat menggunakan perkhidmatan Hosting Rajawali… tak ingat berapa lama,,,,,, 5tahun atau lebih. memang terbaik!!…. …..
  - FIEY S
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram