CARA PASANG WORDPRESS

UPGRADE TO NVMe CLOUD

Dear customers. Pakar Hosting will migrate all of cPanel accounts from ssd to NVMe based on cloud hardware. By make this migration is definitely will provide better services in line with our mission always to be better. What's new? Old New Disk ssd NVMe Hardware Standard/Classic Cloud Memory per cPanel account 512Mb 2Gb Write speed […]

CARA MEMINDAHKAN WORDPRESS

Perkhidmatan Pakar Hosting mempunyai sokongan untuk laman web yang dibangunkan menggunakan WordPress, Joomla, Opencart, Magento dan lain-lain. Ianya boleh dibina secara manual dan atau secara otomatik menggunakan Softaculous. Terdapat pelbagai sebab untuk dijadikan alasan mengapa memilih perkhidmatan Pakar Hosting, antara lain ialah harga yang murah dan sokongan yang baik. Dibawah ini ialah panduan memindahkan WordPress […]

CARA PASANG WORDPRESS

Terdapat 2 pilihan kaedah pemasangan WordPress, pertama secara manual dimana pengguna perlu memuat turun skrip dan buat pangkalan data secara manual. Cara kedua menggunakan pemasang skrip auto.

Langkah awal;.

Aktifkan https dengan memasang sijil percuma Let's Encrypt atau menggunakan sijil berbayar, panduan pemasangan ada pada laman ini.

CARA PASANG WORDPRESS SECARA MANUAL

1.Memuat turun skrip.

Sila muat turun skrip WordPress versi keluaran semasa dari laman web rasmi iaitu http://wordpress.org , seterusnya muat nail skrip tersebut pada direktori laman web.

Rujukan disini >

Ekstrak fail tersebut, pindahkan semua fail dan folder dalam direktori wordpress ke direktori laman web. Contoh membina laman WordPress pada domain utama (public_html) web hosting;.

 • Public_html
  • wp-admin
  • wp-content
  • wp-includes
  • index.php
  • wp-config.php
  • wp-load.php
  • wp-cron.php
  • wp-lain-lain.php

2.Membuat pangkalan data (database);.

Database yang akan dibuat akan jadi tempat simpanan data laman web, sila rujuk blog ini > untuk buat database dan pengguna database. Salin kata laluan dan simpan pada sebuah nota jika perlu.

3.Konfigurasi WordPress;.

Buka pautan laman web menggunakan pelayar pada https atau http untuk web yang tidak disulitkan. Mulakan konfigurasi dengan memilih bahasa, klik butang mulakan.

Isi borang sepertimana butiran database yang telah dibuat dan hantar, contoh;.

Nama database: IDpengguna_t7ScUR3
Pengguna database: IDpengguna_Xc4Ibz
Kata laluan: kata laluan pengguna database
DB host: localhost
Prefix: 4yLbWsO

Nama database, pengguna database, kata laluan dan prefix perlu unik untuk memastikan ianya selamat.

Jalankan pemasangan.

Isi borang dan buat pengguna (pentadbir) laman web, langkah terakhir klik butang pemasangan.

Sila log masuk pentadbiran WordPress pada pautan https://muhammad.tld/wp-admin menggunakan butiran yang telah dibuat.

CARA PASANG WORDPRESS MENGGUNAKAN SOFTACULOUS

Rujukan >

Klik Softaculous selepas log masuk cPanel web hosting, pilih WordPress daripada senarai skrip.

Pilih versi keluaran WordPress, sesuaikan protokol http atau https disertai dengan www atau tidak perlu www. Kosongkan borang direktori. Buat tajuk dan penerangan laman web, buat pengguna (pentadbir) laman web. Pilih basaha, ubah suai nama dan pengguna database dengan nama unik seperti contoh diatas.

Sesuaikan lain-lain tetapan mengikut keperluan.

Isi borang e-mel dimana ia akan menerima butiran pemasangan, langkah terakhir klik butang pemasangan.

Overwrite jika terdapat fail index yang menghalang pemasangan, sistem akan meneruskan pemasangan dan memberi keutamaan kepada fail index WordPress.

CARA PASANG WORDPRESS WEB HOSTING MALAYSIA
Konfigurasi WordPress

HOSTING REVIEWS

 • They didn’t asked for my testimonial, but i giving one of my free will. I have been impressed with their level of service from day 1. They have been very helpful, very-very helpful indeed. I have other domain hosted somewhere but here is the best service provider for web and domain hosting based on their level of support. Keep up the great work..
  - SUZEARITZ SUHIMI
 • Termasuk ini dah 5 domain saya registerkan disini. Amat berpuas hati dengan perkhidmatan yang begitu cekap dan pantas oleh tenaga-tenaga yang berkemahiran. Teruskan perkhidmatan terbaik anda. Kekalkan momentum ini dan teruskan memberi perkhidmatan terbaik. ANDA SEMUA TERBAIK!!!...
  - AZRIB, WEB DESIGNER
 • Perkhidmatan yang sangat terbaik. Sy begitu berpuas hati dgn apa yang saya lalui bersama hosting rajwali. Website saya lancar, secure dan yg penting, harga pun berbaloi utk memiliki website sendiri. Terima kasih…
  - RAZALI
 • Service sangat terbaik. cepat dan tangkas apabila melaporkan kerosakan mengenai hosting blog. Harga sangat murah berbanding tempat lain di Malaysia.
  - KHAIRIL MAZRI, BLOGGER
 • Dah lama sangat menggunakan perkhidmatan Hosting Rajawali… tak ingat berapa lama,,,,,, 5tahun atau lebih. memang terbaik!!…. …..
  - FIEY S
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram