SANDARAN HOSTING (BACKUP)

UPGRADE TO NVMe CLOUD

Dear customers. Pakar Hosting will migrate all of cPanel accounts from ssd to NVMe based on cloud hardware. By make this migration is definitely will provide better services in line with our mission always to be better. What's new? Old New Disk ssd NVMe Hardware Standard/Classic Cloud Memory per cPanel account 512Mb 2Gb Write speed […]

CARA MEMINDAHKAN WORDPRESS

Perkhidmatan Pakar Hosting mempunyai sokongan untuk laman web yang dibangunkan menggunakan WordPress, Joomla, Opencart, Magento dan lain-lain. Ianya boleh dibina secara manual dan atau secara otomatik menggunakan Softaculous. Terdapat pelbagai sebab untuk dijadikan alasan mengapa memilih perkhidmatan Pakar Hosting, antara lain ialah harga yang murah dan sokongan yang baik. Dibawah ini ialah panduan memindahkan WordPress […]

SANDARAN HOSTING (BACKUP)

Pakar Hosting Malaysia mengsyorkan kepada pelanggan agar memiliki sandaran secara peribadi selain sandaran yang kami bekalkan pada akaun web hosting. Ia boleh mengurangkan risiko kehilangan data web apabila terjadi hal-hal yang tidak diingini misalnya tersilap edit fail dan sebabkan kerosakan.

Pada masa ini kami telah membekalkan perisian JetBackup yang boleh didapati pada setiap akaun hosting yang mana ia akan buat sandaran secara berkala keatas fail, pangkalan data (database), mel, cron job dan rekod dns.

Pengguna hanya perlu memilih tarikh sandaran dibuat untuk memulihkan data.

SANDARAN SOFTACULOUS

SANDARAN HOSTING (BACKUP) WEB HOSTING MALAYSIA

Softaculous merupakan perisian pemasang skrip auto yang mana mengandungi lebih daripada 450 skrip dan lebih daripada 1100 fail php. Terdapat satu kelebihan Softaculous dimana ia membolehkan pengguna buat sandaran secara berkala keatas web (fail dan database) yang dibangun menggunakan perisianya.

Log masuk cPanel => Softaculous => Backup & Restore untuk akses ke fail sandaran.

CARA BUAT SANDARAN SECARA MANUAL

1.DIREKTORI WEB

Log masuk cPanel seterusnya buka pengurus file (file manager). Klik direktori public_html, klik menu pilih semua seterusnya klik mampatkan (compress) => pilih jenis pemampatan dan tukar nama fail bila perlu.

Masa yang diperlukan untuk memampatkan kesemua fail bergantung dengan saiz keseluruhan. Klik fail yang telah dimampatkan untuk aktifkan menu muat turun.

Rujukan >

2.DIREKTORI MEL

Klik direktori mail pada file manager, klik menu pilih semua atau direktori mel tertentu seterusnya mampatkan. Ianya menggunakan cara yang sama dengan buat sandaran pada direktori web.

Direktori mel ialah tempat simpanan mel yang diterima dan mel yang keluar daripada pelayan.

3.PANGKALAN DATA

Sandaran database secara manual boleh dibuat menggunakan perisian phpMyAdmin, ia merupakan sebuah pengurus database dimana pengguna boleh muat naik data, edit data dan muat turun data pada pangkalan data (database).

Klik phpMyadmin selepas log masuk web hosting, klik nama database => klik semua table => Export => muat turun pada butang Go.

HOSTING REVIEWS

 • They didn’t asked for my testimonial, but i giving one of my free will. I have been impressed with their level of service from day 1. They have been very helpful, very-very helpful indeed. I have other domain hosted somewhere but here is the best service provider for web and domain hosting based on their level of support. Keep up the great work..
  - SUZEARITZ SUHIMI
 • Termasuk ini dah 5 domain saya registerkan disini. Amat berpuas hati dengan perkhidmatan yang begitu cekap dan pantas oleh tenaga-tenaga yang berkemahiran. Teruskan perkhidmatan terbaik anda. Kekalkan momentum ini dan teruskan memberi perkhidmatan terbaik. ANDA SEMUA TERBAIK!!!...
  - AZRIB, WEB DESIGNER
 • Perkhidmatan yang sangat terbaik. Sy begitu berpuas hati dgn apa yang saya lalui bersama hosting rajwali. Website saya lancar, secure dan yg penting, harga pun berbaloi utk memiliki website sendiri. Terima kasih…
  - RAZALI
 • Service sangat terbaik. cepat dan tangkas apabila melaporkan kerosakan mengenai hosting blog. Harga sangat murah berbanding tempat lain di Malaysia.
  - KHAIRIL MAZRI, BLOGGER
 • Dah lama sangat menggunakan perkhidmatan Hosting Rajawali… tak ingat berapa lama,,,,,, 5tahun atau lebih. memang terbaik!!…. …..
  - FIEY S
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram